Οι Βλάχοι

Τα Βλάχικα τραγούδια

Τα Βλάχικα τραγούδια

Το βλάχικο τραγούδι, λόγω της μεγάλης διασποράς των Βλάχων - καθώς ήταν κυρίως κτηνοτρόφοι, κυρατζήδες, έμποροι - διαφοροποιήθηκε από περιοχή σε περιοχή, και υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία. Ωστόσο, κυριαρχούν δύο τύποι εκτέλεσης. Οένας, ο πιο διαδεδομένος, απαντά στους Βλάχους της Πίνδου, της Γράμμουστας, στα Μπιτόλια, στο Βέρμιο. Ο άλλος στους Αρβανιτόβλαχους, τους Φαρσιαρώτες.

Η Βλάχικη γλώσσα

Η Βλάχικη γλώσσα

Η βλάχικη γλώσσα είναι μια αυτόνομη νεολατινική γλώσσα, ήδη διαμορφωμένη τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ως πρώτη γραπτή μαρτυρία της βλάχικης θεωρείται η φράση "τόρνα, τόρνα, φράτερ", που τη διασώζει ο βυζαντινός χρονογράφος Θεοφύλακτος Σιμοκάτης (7ος αιώνας μ.Χ.).

Ιστορία

Ιστορία

Τα ιστορικά στοιχεία για τους Βλάχους είναι διάσπαρτα τους Βυζαντινούς χρονογράφους και η ιστορική παρουσία τους έχει πορεία περίπου δύο χιλιάδων χρόνων, με τους ρίζες στα Ρωμαϊκά χρόνια και στον εκλατινισμό των Βαλκανίων (K. Πορφυρογέννητος, Ι. Λυδός).

Ως πρώτη γραπτή μαρτυρία τους Βλάχικης γλώσσας εκλαμβάνεται αυτή των Βυζαντινών χρονογράφων Θεοφάνη και Θεοφύλακτου (579 μ.Χ.), ενώ η λέξη Βλάχος αναφέρεται για πρώτη φορά το 976 μ.Χ. από τον Κεδρηνό, που μιλάει για «Βλάχους οδίτες» στην περιοχή Καστοριάς – Πρέσπας.

Εγγραφή στο RSS - Οι Βλάχοι

Στόχος του συλλόγου είναι η διασφάλιση της Βλάχικης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της διάσωσης της Βλάχικης γλώσσας. Η πολιτιστική κληρονομιά της Αετομηλίτσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Βλάχικο πολιτισμό.

Newsletters

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα»

Σέμελης 24, Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκη

+30 697 355 0013

info@aetomilitsa.com

www.aetomilitsa.com